piggapeggy

Ugnsstekta revben

En riktigt gammaldags söndagsmiddag är god ibland och idag var det dags. Jag hade köpt på mig några förpackningar tjocka revben som låg I frysen så de tog jag fram redan i morse. Sen får man räkna med nästan 2 timmars tillagningstid i ugnen för att de ska bli riktigt goda så det är ju passande att göra när man ändå är hemma. Såsen får man nästan på köpet tack vare den goda skyn som bildas i formen. Så det är egentligen väldigt enkelt att tillaga men tar som sagt tid. Extra roligt var det att plocka lagerblad från min egen buske som står i växthuset:)
 
 
Ingredienser:
  • ca 1,5 kg knäckta, tjocka revben
  • 100 gram smör
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk vitpeppar
  • 2 msk soja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2-3 lagerblad
Sås: 
  • 2 dl Vispgrädde
  • 4 dl spad från revbenen
  • 1 msk kalvfond (om skyn inte är tillräckligt smakrik)
  • lite arrowrot för att reda såsen om den är för tunn
 
Gör så här:
 
Värm ugnen till 175 grader. Skär revbenen i mindre bitar och lägg dem i en ugnsform.
Smält smöret och blanda med allt utom vitlök och lagerblad. Pensla alla köttbitar runt om, lägg i vitlöksklyftorna och lagerbladen och ställ in formen i ugnen. Låt formen stå i 45 minuter innan du vänder dem köttbitarna. Se till att de alla är täckta av smörblandingen och ös dem gärna lite då och då. Låt allt stå inne i ytterligare 1 timme. Ta ut dem och gör såsen. För att köttet ska hålla värmen kan du lägga över lite aluminiumfolie. Jag tycker att köttet blir godare när det får stå ute i en kvart (under folie) innan det serveras. 
 
Såsen 
Häll av spadet från köttet och blanda i grädde, ev lite kalvfond och arrowrot. Låt koka ihop och sedan småputtra i en liten stund. Servera gärna med rättikagratäng.
 
 
 
LCHF - lavkarbo - recept
Instagram myTaste.se
Instagram