piggapeggy

1 år med LCHF

I morgon är det exakt 1 år sedan jag ändrade mitt sätt att äta och började utesluta kolhydrater. I början tog jag bara bort socker, potatis, ris och pasta och visste inte alls hur jag skulle lägga upp det. Men sen började jag söka information i böcker och på nätet och provade mig fram med nya recept och ny mat. 
Jag var väldigt strikt i början och kilona försvann sakta men säkert ifrån kroppen och efter ett halvår hade jag gått ner ca 10 kg. 
Förutom viktminskning mår magen betydligt bättre utan gluten. Även laktos verkar vara bra att hålla sig ifrån för magens skull. Jag blir inte längre "akut" hungrig som jag blev förut utan hungern kommer lite mer smygande.
Sist men inte minst har jag nu slutat att färga håret klarar mig med toning. Ja, det låter helt otroligt men jag har faktiskt fått färre gråa hårstrån ! Hade jag inte läst att andra märkt detsamma så hade jag nog trott att det bara är inbillning :)
Har jag då aldrig fallit för frestelser under det här året ? Jodå, jag har ätit både smågodis, chips och annat sött elände men snabbt kommit tillbaks på banan igen tack och lov :) Och så finns det ju en helig maträtt som jag aldrig kommer att avstå ifrån och det är raggmunk !
 
 
 
LCHF - lavkarbo
Instagram myTaste.se

Premiärgrillning i vårvärmen

Idag var det ju helt underbart väder ute så vi startade upp grillen efter vinterns vila. Det blev grillade fläskkotletter enkelt kryddade med endast svartpeppar, vitpeppar och salt. Vi föredrar dessa kryddor framför många marinader. Färdigmarinerat köper vi aldrig för det är faktiskt godare att krydda själv hemma och då ser man ju också att köttet ser fräscht ut. Till kotletterna hade vi bara en ruccolasallad och en klick aioli som vi hade över efter helgen.
Till dessert åt vi var sin brownie med en klick grädde och jordgubbar. Receptet har jag hittat hos Annika Rogneby och till nästa gång ska jag nog ändra en liten aning på det eftersom jag tycker att glasyren blev för tjock.
 
Brownies

Antal
20 bitar

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 1,5 dl sukrin
  • 100 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl mandelmjöl
  • 0,25 dl bakprotein
  • 0,25 dl fiberhusk
  • 1,5 msk kakao
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 dl hasselnötter/mandel/pecannötter
  • 75 g mörk choklad

Glasyr
1 dl vispgrädde
100 g mörk choklad (70 – 85 %)

Beskrivning
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret.
3. Rör ägg och sukrin fluffigt.
4. Tillsätt mjölken i smöret och blanda vätskan tillsammans med äggblandningen.
5. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten.
6. Grovhacka nötterna och chokladen. Vänd ner i smeten och rör om.
7. Klipp ett bakplåtspapper till samma storlek som botten på långpannan (20×26 cm) och smöra fast pappret. Häll smeten i långpannan och grädda mitt i ugnen, ca 35 minuter.
8. Låt kakan svalna.
9. Häll grädden i en kastrull och bryt ner chokladen. Värm grädde och choklad på mycket låg värme. Rör hela tiden.
10. När all choklad smält, dra då kastrullen åt sidan och låt svalna. Glasyren blir då något trögflytande.
11. Låt kakan stå kallt och skär sedan i bitar. Garnera eventuellt med nötter.

 
LCHF - brownies - lavkarbo - recept
Instagram myTaste.se 1

Norskt besök med jordgubbstårta

Den här helgen har vi haft besök av min mans syster med man ifrån Vestfold i Norge. Det var en överraskningsresa för min svåger som fyllde år i torsdags. Så naturligtvis bjöd jag på en tårta med svenska flaggor:) Tårtbotten var ett LCHF-recept som kanske är för lite sött för "sockerätare" men jag tycker det blir alldeles lagom sött med jordgubbar både emellan och uppepå.
1 st botten:
  • 3 ägg
  • 0,75 dl Ica stevia strö)
  • 0,25 dl bakprotein
  • 1,3 dl mandelmjöl
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk bakpulver
  • smör till formen
Sätt ugnen på 175 grader, Vispa ägg och sockerersättning luftigt. Blanda ihop de torra ingredienserna och ner i smeten. Klipp till ett bakpåltspapper som täcker botten av en springform. Häll i smeten och grädda i nedre delen i ca 30 minuter. Jag gjorde två bottnar men nästa gång ska jag nog försöka dela botten i två istället.

På lördagen åkte vi in till Göteborg och strosade omkring i Haga i solskenet. Vi fick en rundvisning i Hagabadet och vi åt en god lunch i stan innan vi halvt utmattade vände hemåt igen :) 
Idag har våra gäster vänt hemåt igen och kvar lämnade de en stor påse garn åt mig som jag ska sticka en "mariusgenser" av. Det är nog den "norskaste" tröjan jag känner till och det ska bli väldigt roligt att få sätta pinnarna i den framåt hösten :)
 
 
 
LCHF - jordgubbstårta - lavkarbo - recept
Instagram myTaste.se 1
Instagram