piggapeggy

Krämig gryta med dijon och soltorkade tomater

Det är ju knappt man förstår att det är april månad med detta väder. Och för varje dag som går blir jag allt oroligare för att de fina dagarna tar slut innan det blir sommar. Kanske får vi bara ett visst antal fina dagar per år som nu går åt ? men så är det väl inte ?
Vi passar i alla fall på att äta ute så snart vädret tillåter och även denna kväll åt vi middagen ute. Jag fick ett nytt recept av en arbetskamrat igår som hon i sin tur fått av sin mormor. Och jag är ju inte sen att prova nåt nytt som verkar gott. Den här gången en jättegod gryta med dijonsenap och soltorkade tomater i. Det skulle egentligen vara fläskfilé men jag tog kycklingfilé och det blev otroligt gott.
 
Recept 4 portioner:
  • 1 fläskfilé eller ca 800 g kycklingfilé (gärna filé av lår eftersom det blir saftigare än bröst)
  • Smör till stekning
  • Salt och peppar
  • 2 dl vatten
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 msk kinesisk soja
  • 2 msk dijonsenap
  • 4 inlagda soltorkade tomater
Gör så här:
Skiva köttet, krydda med salt och peppar och bryn det i smör.
Lägg köttet åt sidan och häll vattnet i stekpannan och låt det puttra till en sky. Lägg i creme fraiche, soja och senap. Skär tomaterna i småbitar och lägg ner i grytan. Lägg tillbaks köttet och låt allt sjuda ihop till en krämig gryta. 
 
 
 
 
 
 
LCHF - dijonsenap - kycklinggryta - recept - soltorkade tomater
Instagram myTaste.se

LCHF-äppelkaka i gröngräset

Min man är sjukligt förtjust i äppelkaka och då skadar det ju inte att "lura" i honom en lite nyttigare variant. Eftersom han har tydliga krav på vad en äppelkaka ska innehålla så lägger jag på det han önskar. Det betyder, mycket äpple, mycket kanel och grovhackade nötter på toppen. Konstigt nog blev den här kakan ännu godare efter att ha övernattat i kylskåpet så det kan jag rekommendera :)

 
Ingredienser
  • 2 ägg
  • 1 dl Sukrin eller motsvarande sötning
  • 1 dl Sukrin gold 
  • 100 g smält smör
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 dl kokosmjöl
  • 1 msk fiberhusk
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 nypa salt

Ovanpå

  • 2-3 äpplen
  • 2-3 tsk kanel
  • 2 tsk Sukrin guld eller motsvarande sötning
  • Hackade hasselnötter
  • 25 g smör
Gör så här: Ugnen värms upp till 175 grader. Smöra en springform. Vispa ägg och sötning och blanda i det smälta smöret. Blanda ihop alla torra ingredienser och blanda i dem i smeten.
Skala och klyfta äpplena och vänd ner dem i sukrin blandat med kanel. Tryck sedan ner äppelbitarna i smeten. Avsluta med att strö nötterna över kakan och ställ in den i ugnen i ca 45 minuter (eller längre). Prova med en provsticka så att smeten är genomgräddad. Servera gärna med vispgrädde som du smaksatt med vaniljpulver och sötning. Mums !
LCHF - bakning - lavkarbo - recept - äppelkaka-lchf
Instagram myTaste.se 1

Kreolsk köttgryta (lchf) med sting

Även den här dagen bjöd på solsken och värme och en sån dag lagar jag ogärna mat egentligen. Och då är det ju smidigt att välja något som nästan lagar sig själv. Det gör ju köttgrytor och kanske är det därför jag är en riktigt grytälskare som ofta lagar olika sorters grytor. Jag vill passa på att tipsa om billigt kött som blir saftigt och mört om det får stå på spisen länge och det är fläskkarré. En hel bit karré säljs ofta till väldigt lågt pris och verkar av någon anledning ha en låg status bland folk. Jag tycker personligen att det köttet blir mycket saftigare och mörare än tex fläskfilé.
 
Recept på min kreolska gryta:
  • 1 kg fläskkarré
  • 3 st starka korvar (tex chorizo)
  • 2 st gula lökar
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpure´
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 dl rött vin
  • 1/2 tsk chilipulver (eller mer om du vill ha riktigt sting i grytan)
  • 1 paket bacon
  • 2 msk kalvfond
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1/2 tsk timjan
  • 1/2 tsk kummin
  • 5 st lagerblad
  • 1-2 tsk grovmalen svartpeppar
  • smör
  • Creme fraiche eller fet yoghurt till serveringen
  • Cornichoner
Gör så här:
Skär köttet i tärningar och bryn dem i smör i en stekgryta. Skär lök i stora bitar och skär baconet i mindre bitar. Skiva korven. När köttet är brynt lägger du i lök, vitlök, korv och alla ingredienser i grytan. Om köttet inte är täckt kan du hälla på vatten så att det precis täcker. 
Låt grytan sjuda under lock i ca 1 timme eller tills köttet är mört. Ta därefter av locket och låt den stå ytterligare ca en halvtimme så att vätskan nästan kokar bort.
Servera grytan med en klick creme fraiche tillsammans med tex kokt broccoli med smör på eller kanske bara en krispig sallad.
 
 
 
 
 
LCHF - kreolsk gryta - köttgryta - lavkarbo - recept
Instagram myTaste.se
Instagram