piggapeggy

LCHF-langos Mmmmmm :)

Den här veckan swishar förbi i en ryslig fart och det är verkligen fullt upp ifrån morgon till kväll varje dag.
Igär kväll var vi på första stickträffen efter sommaren. Den här gången var vi i Rönnäng på Tjörn och nästa gång blir det nog Tjörn igen. Vi turas ju om att ha det hemma hos varandra så att det blir ganska jämnt fördelat mellan oss. Väldigt trevligt har vi det när vi äter, dricker kaffe och stickar samtidigt som allt mellan himmel och jord avhandlas. 
 
Ikväll testade jag att göra LCHF-langos som jag hittat receptet på via facebook så det verkar vara en populär rätt.
Och jag är inte alls förvånad för det var lätt, snabbt och gott och därmed passade det mig perfekt.
 
Recept 2 portioner:
  • 4 små eller två stora
  • 2 ägg
  • 2 msk majonnäs 
  • 2 dl riven västerbottensost eller valfri ost
  • Blanda och klicka upp på plåt. In i ugnen på 250 grader i ca 8-10 minuter. Servera med t ex creme fraiche, räkor/skinka, rom och rödlök 
  • Jag strödde lite extra riven ost på dem precis innan dom gräddades så att de blev krispiga
lavkarbo-langos - lchf-langos - recept
Instagram myTaste.se

Knäckebröd-LCHF

Av mamma har jag fått ett recept på knäckebröd som hon i sin tur fått ifrån en kompis. De är väldigt goda och lättlagade men innehöll i orignalreceptet dinkelmjöl som jag nu ersatt med mandelmjöl och lite fiberhusk. I mina använde jag avokadoolja som gör att de får en lite gulaktig färg. Givetvis kan man byta ut det mot annan olja istället. Dessa kex blev tunna och spröda men smulade inte så som vissa frökex kan göra. Underbart goda med bara bregott på :)
 
 
Ingredienser:
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 msk fiberhusk
  • 1/2 dl linfrö
  • 1/2 dl sesamfrö
  • 3/4 dl solroskärnor (jag blandade med pumpafrön då mina inte räckte)
  • 0,5 tsk salt
  • 1/2 dl avokadoolja
  • 2 1/2 dl kokande vatten
 
Gör så här 
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla ingredienser. Dela degen i två delar och lägg på plåtar med bakplåtspapper under. Lägg ett bakplåtspapper över och platta till degen. 
Ställ båda plåtarna i ugnen, efter ca 30 min byt plats på plåtarna. Stäng av värmen efter ca 1 timme och låt därefterkexen stå inne i restvärmen så att de blir riktigt torra. Jag la bakplåtspappren med kexen direkt på gallret för att de lättare skulle torka i restvärmen.
 
LCHF-kex - LCHF-knäckebröd - lavkarbo-kjeks - recept
Instagram myTaste.se
- Grytor

Höstgryta med fläskkarré och svamp - LCHF

Söndagar är nog nästan min favoritdag i veckan. Man är utvilad, det finns inga måsten (för det mesta) och man kan bara gå omkring och "småmysa" hela dagen. Idag fick jag besök av en granne och dessutom hann jag med  lite bakning, matlagning och virkning och  det räknas ju som "småmys" för min del. Var det någon som tyckte jag valde fel namn på min gryta? Ja, det är ju fortfarande bara augusti och sommar men idag har vi haft ett riktigt höstväder här så därför fick den heta så. Dessutom tycker jag att den liksom smakar höst av all svampen och särskilt då av kantarellerna :) Prova den gärna för här får du en lättlagad, god gryta till ett bra pris eftersom fläskkarré i bit ofta säljs billigt !
 
 
 
Ingredienser
  • Fläskkarré i bit ca 800 gram
  • 1 st gul lök
  • 1 dl vatten
  • 1 msk kalvfond
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk chilisås
  • 1 tsk soya
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 purjolök
  • 5-6 dl färsk svamp (jag hade champinjoner, skogschampinjoner och kantareller)
  • 2 dl grädde
  • 1 dl creme fraiche eller smetana

 

 Gör så här:
  1. Skär karrén i tärningar och hacka löken. Stek i lite djupare stekpanna eller stekgryta. Krydda med salt och peppar.
  2. Häll på vatten, kalvfond, soya, tomatpuré, chilisås, grädde och timjan och låt puttra under lock tills köttet känns mört. Räkna med ca 30 minuter.
  3. I med svampen, creme fraiche/smetana och den tunt skivade purjon, låt allt koka "ihop" utan lock så det inte är så vattnig utan en krämig gryta. Servera gärna med blomkålsris eller broccolibuketter.
LCHF - fläskkarrégryta - höstgryta - kantareller - lavkarbo - recept
Instagram myTaste.se
Instagram