piggapeggy

Microknäckebröd LCHF

Innan jag började jobba på en skola undrade jag precis som alla andra vad som egentligen händer på en skola på sommaren. Jag trodde ärligt talat att alla var lediga nästan hela sommaren och tänk så fel jag hade !
Lärarna har det naturligtvis så men vi "andra" som jobbar med annat har faktiskt mer att göra under sommaren än under resten av året. Det ska skrivas betyg, göras nya klasser och lägga in nya elever i dem, beställas busskort, möbleras klassrum, anställas lärare, göras scheman osv.... Så om du också tror att alla som jobbar på skolor är lediga under sommaren så har du lika fel som jag en gång hade :)
 
Häromdagen läste jag på facebook att någon lagat/bakat microknäckebröd och det testade jag ikväll:
 
Gör så här:
Blanda samman 1 ägg, 1 dl blandade frön, 1/2 tsk fiberhusk och lite salt. Bred ut det på ett bakplåtspapper och sätt in i micron på full effekt i 3 minuter. Klart ! 
 
 
 
 
 
knäckebröd lchf - lavkarbo - microknäckebröd - recept
Instagram myTaste.se

Köttfärsgratäng med bacon

Idag har det inte varit någon fart på oss här i huset. Båda två har kli i halsen och småhostar hela tiden och vi känner oss inte helt i form. Så vi har tittat på lite film och nästan bara suttit och "degat" :)
Men mat måste man ju ha så jag gjorde en smidig köttfärsgratäng med bacon som skötte sig mycket själv i ugnen. 
Perfekt mat också om du vill göra något snabbt och smidigt efter jobbet. Bilden blev lite roligt eftersom det var slut på riven ost i kylen och det enda som fanns att använda var två färdiga ostskivor.
Recept 3-4 portioner:
 
  • ca 500-600 g köttfärs
  • 1 pkt bacon 
  • 2 gula lökar 
  • 1-2 dl riven god ost
  • 2 dl grädde eller creme fraiche
  • 2 ägg
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • salt, peppar och lite tabasco

Gör så här 
1. Fräs färs och lägg i löken att fräsa med. klipp bacon i mindre bitar och låt dem också fräsa med en stund. Krydda.
2. Lägg över fräset i en ugnsfast form och strö riven ost över.
3. Vispa samman ägg och grädde eller creme fraichen. Krydda och vispa ihop med tomatpuré.
4. Häll smeten över fräset och strö över osten. 'frädda i ugn 200 grader i ca 20 minuter eller tills såsen "stannat" 

Servera med en god sallad eller blomkålsris !
 
Receptet har jag hittat på LCHFrecept.com
LCHF - köttfärsgratäng - köttfärsgratäng med bacon - lavkarbo - recept
Instagram myTaste.se

Firande i Köpenhamn

I torsdags var det dags för mig att passera 50års-strecket. Jag har fasat lite för detta eftersom jag inte är så förtjust i en massa "ståhej". Så jag och min man packade helt enkelt varsin väska och "rymde" till Köpenhamn i ett par dagar. Det var helt perfekt och mitt firande blev precis lagom :)
Tidigare i veckan blev jag lurad till Liseberg med 5-kamp av mina arbetskamrater så lite "ståhej" blev det ju ändå och en väldigt trevlig överraskning. Sen återstår naturligtvis lite firande med familjen också :)
 
I torsdags besökte vi Louisiana och därefter Karen Blixens hus i Rungsted. Lite extra spännande eftersom vi tidigare besökt hennes hus utanför Nairobi och vi är båda fascinerade av hennes liv.
I fredags blev det ett besök inne i storköpenhamn med Tivoli, ströget och en tur med paddan. Slutligen på vår väg hem idag körde vi över Malmö där vi tittade in på nordens största köpcenter Emporia utanför Malmö. Riktigt snyggt var det och oerhört stort så vi såg bara en liten del av det. Slutligen passade vi på att titta in till en av mina bröder i Falkenberg innan vi slutligen körde hem till huset och katten som väntade på oss.
Parken vid Louisiana
Karen Blixens hem i Rungsted utanför Köpenhamn
Här ett litet glas före födelsedagsmiddagen
Vi bodde på Skovhoved Hotell vid strandvägen, ca 15 minuter från centrum. Hotellet ett historiskt hotell som fått många utmärkelser för sin service och mat. Litet, gammalt och fantastiskt mysigt och detta var varken första eller sista besöket där för vår del !
 
 
 
Karen Blixen museum - Skovshoved hotell
Instagram myTaste.se
Instagram