piggapeggy

LCHF-frallor

Igår skulle vi äta upp resterna av den supergoda oxsvanssoppan och eftersom det inte var riktigt så mycket som vi önskade passade det bra att servera lite nybakade frallor till. Så jag bakade ganska snabbt lite rykande färska frallor med mycket frön i och serverade dem med till soppan. De blev riktigt "brödiga" och de var även okej att äta i morse efter en natt i påse :) 

 
Peggys frallor ca 8 st
  • 5 ägg
  • 1,5 dl grädde
  • 3 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl Pofiber
  • 1 dl Fibrex
  • 0,5 dl linfrö
  • 0,5 dl skalat sesamfrö
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • Solroskärnor till dekoration
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Vispa äggen fluffiga i några minuter
  3. Tillsätt grädden och de övriga ingredienserna
  4. Låt smeten vila 5-10 minuter.
  5. Klicka ut 8 bröd och dekorera med solroskärnor.
  6. Grädda 15 minuter
LCHF - glutenfritt - lavkarbo - lchf-frallor - recept
Instagram myTaste.se

Frusen LCHF-cheescake med blåbär

Om man som jag har lite problem med att äta "lagom" mycket så kan jag rekommendera att laga små portionsformar med t ex desserter. Därför jag jag ofta så och den här gången blev det små frusna mini-cheesecakes med citronsmak. Denna dessert åt vi igår och den kan mycket väl ställas fram till "sockerätare" utan att de märker att man gjort den sockerfri :)

 
Ingredienser 3 st:
  • Kaksmulor (jag hade sparat lite i en burk sedan jag gjorde en annan dessert) Här finns recept.
  • 20 g smält smör 
  • 100 g philadelphiaost 
  • 1 dl smetana
  • 0,5 msk sötströ
  • 2 tsk saft från citron
Gör så här:
Krossa kaksmulorna och blanda med smält smör. Fodra tre små formar med plastfilm eller använd små silikonformar. Lägg smulorna i botten, platta till ordentligt. Rör ihop ost, smetana, sötströ och citronsaft till en jämn smet. Smaka av och tillsätt ev. mer sötströ. Fyll formarna och frys minst 1 timme. Stjälp upp och servera med bär. Pudra gärna med kakao om du vill ha en färgad topp.

Till servering: 
Färska blåbär och ev. lite kakao

LCHF - dessert - frusen cheesecake - lavkarbo - recept - snabb cheesecake
Instagram myTaste.se

Otroligt god oxsvanssoppa

Det var nog 25 år sedan jag köpte oxsvans förra gången. Men så av en händelse hittade jag det i köttdisken och bestämde mig för att koka en soppa och det ångrar jag verkligen inte. Det tar visserligen många timmar för oxsvansarna att bli möra men under tiden kan man ju titta på en film eller roa sig med något helt annat. Själv tittade jag på film och stickade lite och hann även ta en promenad medan grytan skötte sig själv.
Maten behöver nämligen ingen passning utan klarar sig helt själv så snart man fått i alla ingredienser i grytan och ställt in spisen på långsam kokning.
Inte snabbmat alltså men faktiskt latmat:) Missa inte denna fantastiska rätt !
 
 
Ingredienser:
  • 1 kg huggen oxsvans
  • 4 st gula lökar
  • 10 st vitlöksklyftor
  • 1 st morot
  • 1 st palsternacka
  • 1 tsk timjan 
  • 1 tsk persilja
  • 3 msk tomatpuré
  • 1,5 - 2 liter vatten
  • 4 kalvbuljongtärningar
  • 10 svartpepparkorn  
  • 2 lagerblad
  • 1 msk kalvfond
Gör så här:
  1. Salta och peppra oxsvansarna och bryn dem i smör tills de fått färg.
  2. Skär grönsakerna grovt.
  3. Lägg i grönsakerna och bryn en stund till.
  4. När allt har fått färg, fyll upp med vatten tills det täcker (ca 1,5 - 2 liter)
  5. Koka upp och skumma av. Krydda med salt, peppar och örter.
  6. Låt koka mycket sakta under lock i ungefär 4 timmar eller tills köttet släpper lätt från benen.
  7. När köttet är klart lyft upp det ur grytan och rensa köttet från benen och skär i bitar.
  8. Smaka av med lite kalvfond och om det behövs med salt och peppar
  9. Lägg tillbaka köttet och låt gärna soppan stå och "gotta sig" en stund innan servering :)
LCHF - lavkarbo - recept - soppa
Instagram myTaste.se
Instagram