piggapeggy

Italendoftande biffar

Nu är det redan helg och vi får liksom två fredagar den här veckan på det viset:) Så ikväll njöt vi lite extra och mumsade i oss biffar som doftade italienskt och såsen var faktiskt förföriskt god. Som tillbehör passar förmodligen blomkålsris väldigt bra men vi hade bara en blandsallad till den här gången.
 
 
Biffarna (4 port)
  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyfta
  • 0,5 dl grödde
  • 1 msk kalvfond
  • 1 ägg
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk basilika
  • 1 tsk timjan
  • salt och peppar
  • 500g blandfärs 
Sås:
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 2 msk kalvfond
  • 1 nypa oregano, timjan och basilika
  • salt och peppar 
Gör så här:
1. Hacka gul lök och vitlöksklyftan fint. Krossa inte vitlöken, utan hacka den. Det ger en rundare vitlökssmak som inte tar överhanden.
2. Lägg lök i en bunke tillsammans med köttfärsen. Krydda med oregano, basilika, timjan, salt och svartpeppar.
3. Kläck i ägget och ha i grädde och kalvfond. Blanda väl utan att överarbeta smeten.
4. Stek biffar i smör efter egen smak av storlek. Fördel om de inte görs allt för stora för att gå ner i såsen bättre.
5. Medans biffarna steks, skiva lök och morot tunt. När biffarna är klara, fräs på lök och morötter i pannan direkt utan att rengöra. Pressa i vitlöksklyftan. Ha i mer margarin om pannan är torr.
6. Häll på vatten och kalvfond, och låt reducera till ungefär hälften.
7. Sila bort lök, morot och stekrester och ha spadet i en kastrull. Häll på grädde och låt koka ihop. Smaka av med en nypa blandad oregano, basilika, timjan, salt och peppar
8. Ha i biffarna i såsen och låt dra en stund i svag värme medans tillbehören blir klara.

Servera gärna de silade grönsakerna till biffarna.
LCHF - Lowcarb - lavkarbo - recept
Instagram myTaste.se 1

Smoothie med hallon och blåbär

Om man som vi vill vara ute i trädgården i vårsolen så är en god smoothie perfekt att ta till lunch för att slippa ställa sig vid spisen. Mättande, gott och lättlagat. 
 
2 glas smoothie:
  • 1 dl kokosgrädde
  • 1 dl grädde.
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 näve blandade bär 
  • 1 näve isbitar
  • ett par droppar steviadroppar 
  • några droppar pressad citron 
Kör allt i en mixer tills isbitarna gått sönder och servera direkt. Mums!
LCHF - Lowcarb - Lågkolhydratkost - lavkarbo - recept - sockerfritt
Instagram myTaste.se

Ostpasta carbonara LCHF

Visserligen tog det sammanlagt många timmar att laga den här maträtten men den mesta tiden kunde jag göra något annat då pastan stod på tork. Det var första gången jag gjorde denna ostpasta efter att ha läst om den på 56kilo.se. Carbonarasåsen däremot går ju desto fortare och slutresultatet blev riktigt gott. Men akta dig för att ta mer bacon för då blir det lätt lite för salt:)
 
Ostpasta 2 personer:
  • 1 påse riven mozzarella (gärna coops egen)
  • 2 äggulor
Smält osten i en gryta på spisen. Häll över i en skål och blanda i äggulor. Värm degen i 15 sekunder i micron innan du kavlar ut den mellan två silikonpapper eller ett bakplåtspapper i botten och plastfolie uppepå. (jag testade med två papper men då fastnade det bara...)Då degen är ca 2mm tjock skär den i tagliatelle-strimlor med en pizzasliser. Lägg över remsorna på ett galler för att torka i ca 5 timmar. Koka den då i ca 1 minut i lättsaltat vatten.
 
Carbonarasås 2 personer:
  • 1 paket bacon 
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl grädde
  • 1/2 dl parmesanost
  • 0,5-1 tsk grovmald svartpeppar
  • 2 äggulor
Klipp baconet i bitar och stek det knaprigt. Lägg i den finhackade löken och den hackade vitlöken och stek allt tillsammans en stund. Häll på grädde, parmesan och svartpeppar och koka snabbt ihop allt.
Servera gärna med äggulan uppepå men det går lika bra att blanda i den i såsen före servering.
LCHF - Lowcarb - Lågkolhydratkost - glutenfritt - lavkarbo - recept
Instagram myTaste.se
Instagram