piggapeggy

LCHF-gratäng med köttfärs, bacon, champinjoner och zucchini

Idag testade jag en maträtt som jag inte gjort förut och jag tycker alltid att det är lika roligt. Och man vet ju inte hur slutresultatet blir förrän man smakat och fått ett utlåtande från resten av gänget :)

Gratänger är ju väldigt tacksamt, de är ofta lätta att förbereda och så klarar de sig själva i ugnen en stund medan man kan fixa med lite disk och förbereda tillbehör.  Dessutom är det ju perfekt matlåde-mat till jobbet.

 
 
Recept (4-6 personer)
  • 800 gram köttfärs
  • 2 paket bacon
  • 1 gul lök
  • 1 färsk vitlök eller 2 klyftor
  • 1 dl chilisås 
  • 1-2 msk tomatpuré
  • 250 champinjoner
  • 1 zucchini
  • 5-6 dl riven ost
  • 1 tsk chilipulver
  • Salt och peppar

Äggstanning

  • 3 st ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • Salt, peppar och lite cayennepppar

Gör så här:

Bryn köttfärsen. Tillsätt hackad gul lök och vitlök. Fräs ca 5 minuter. Tillsätt chilisås och tomarpuré samt salt och kryddor, låt putta ytterligare ca 5 minuter. Stek baconet i en annan stekpanna och lägg i champinjonerna när baconet är lagom stekt. Skiva zucchinin i tunna skivor, ca 3-5 mm tjocka

Smörj en ugnsfast form med smör och lägg på hälften av köttfärsen och bred ut. Lägg över hälften av zucchinin och toppa med 2-3 dl riven ost. Upprepa; lägg på köttfärs och zucchini. Blanda ihop äggstanningen och häll detta över gratängen. Avsluta med att toppa med riven ost.

Gratinera i ugn, ca 225 grader i ca 25-30 minuter. Servera med sallad.

köttfärsgratäng - lchf-gratäng - recept
Instagram myTaste.se 1

Äppelsmulpaj i glas - LCHF

Snabbfixad liten efterrätt, lite lik smulpaj med god smak av äpple. Gott kryddad med kanel en klick vaniljgrädde på toppen. I norge kallas denna dessert för "Tilslørte bondepiker" vilket betyder "beslöjade bondflickor" ungefär :)
Fantastiskt gott var det och kan varmt rekommenderas. Jag tänker nog ta med detta till jobbet nästa gång jag ska stå för "veckans kaka" även om detta inte är en kaka men det är ju ändå en slags smulpaj så det funkar ju :)
 
Recept 2-3 portioner:
 
Smuldeg:
20 g hasselnötter
20 g sötmandlar
15 g kokosflingor
25 g smör
Sötning efter smak (jag tog 1/2 msk sötströ)
Kanel
 
Häll ut allt lite "lagom" smuligt i en form eller på ett bakplåtspapper och grädda det i 175 grader i ca 15 minuter.
Rör gärna runt i smulorna lite någon gång under tiden.
 
Äppelmos
  • Valfri mängd äpplen. Jag använde ca 10 stycken äpplen från ett katja-äppelträd i trädgården (de är röda och därför är mitt äppelmos rosafärgat.
  • 0,75 tsk askorbinsyra (detta är helt enkelt c-vitamin och gör att äppelmoset inte blir brunt och har en konserverande effekt)
  • Valfritt: Stevia strö/sukrin och vaniljarom/vaniljpulver
 
Vaniljgrädde
Vispa 1 dl vispgrädde smaksatt med vaniljpulver och ev. lite sötning.
 
Gör så här och servera direkt:
Varva smuldeg, grädde och äppelmos i glas och servera 
Tilslørte bondepiker-lavkarbo - lavkarbo-dessert - lchf-dessert - lchf-äppelmos - recept - smulpaj i glas lchf
Instagram myTaste.se

En riktig "stick-vecka":)

i onsdags kväll hade vi vår återkommande stickträff där vi stickar, äter och "tjatar":) Det var som vanligt väldigt trevligt och kvällen försvann i ett nafs.
Idag tog jag och en arbeskamrat ledigt från lunch och åkte till Symässan i Borås. Den höll till i Åhaga som är en gammal lokverkstad och därför stod det också ett ånglok precis innanför entrén. Mässan var fylld av garner, tyger, pärlor och annat smått och gott. Jag var tyvärr inte så imponerad av garnerna som såldes där så jag åkte hem utan ett enda garnnystan. Men, lite shopping blev det i alla fall i form av örhängen, leggings och en kofta:) 
 
 
 
symässa - åhaga
Instagram myTaste.se 1
Instagram