piggapeggy

Lördag kväll med god mat

Jag ville bjuda på något extra gott ikväll och kom fram till att det var länge sedan jag lagade en rättikagratäng.
Till gratängen stekte jag fläskfilé och en stor panna med kantareller och champinjoner.
Rättikagratängen smakar väldigt likt en potatisgratäng när den är färdig. Men då rättikan är rå luktar den som sin släkting rädisan när man skär i den.
 
Recept:

  • 500 gr rättika, skalad och skivad i tunna skivor
  • Lite salt
  • 2 liter vatten
  • 2 lökar
  • 3-4 pressade vitlöksklyftor
  • 3 dl creme fraiche
  • 3 dl grädde
  • 200 gr Philadelphiaost
  • Svartpeppar
  • Salt
  • Ca 3 dl riven smakrik hårdost 

Gör så här 
Skala och skiva löken.
Vispa ihop creme fraiche, grädde, Philadelphiaost, pressad vitlök, svartpeppar och salt.
Koka upp vattnet med salt och koka den skalade, skivade rättikan i 5 minuter.
Varva rättika och lök i en ugnsform.
Häll gräddblandningen över.

Gratinera i ugn i 150 grader i 60-75 minuter.
När den har fått en fin färg och man lätt kan skära igenom rättikan med en vass kniv,
ta ut gratängen ur ugnen och fördela den rivna osten jämnt över den.
Gratinera i några minuter till, så att osten får fin färg.
 
LCHF - lavkarbo - recept
Instagram myTaste.se

Kesoplättar till lunch

Min dotter ska lämna oss i morgon efter att ha bott hemma i sommar och så här sista dagen vill man ju njuta lite extra.  Eftersom hon är väldigt förtjust i kesoplättar lagade jag till det åt oss till lunch. Till plättarna hade vi vispgrädde och så mixade jag några jordgubbar och sötade dem med lite stevia.
Kesoplättar är fantastiskt gott om man steker dem ordentligt i mycket kokosfett. Då blir de härligt gyllenbruna och frasiga.
 
Kesoplättar ca 3-4 st (1 portion):
  • 1 ägg
  • 125 g keso (1/2 liten burk)
  • 0,75  msk fiberhusk
  • En nypa salt.

Mixa allt med stavmixer och låt stå en liten stund, klicka ut i panna med kokosfett. Jag tycker personligen att det är gott när de smakar kokos men annars kan man välja smaklöst kokosfett eller smör.

Stek på ganska svag värme en relativt lång stund tills botten är fint gyllengul och plättarna stabila nog att vända.
Jag gör så här att jag klickar ut 3-4 plättar i medelstark värme och låter dem få yta undertill, sedan vänder jag dem och plattar ut dem med stekspaden, sedan vänder jag dem några gånger till så de är gyllengula och krispiga!

Receptet har jag lånat ifrån http://56kilo.se

 

 
LCHF - lavkarbo - recept
Instagram myTaste.se

Fisksoppa och medelhavsbaguetter

Idag är det äntligen fredag och då är det ju trevligt att äta något extra gott på kvällen. Under dagen har det ösregnat ett par gånger men när kvällen närmade sig blev det sommar igen. Så vi satte oss i vårt glashus och 
åt fisksoppa med saffran och örtkryddor och till det var sin medelhavsbaguette med smör på. Det var riktigt gott och mättande.
 
Fisksoppa:

Ca 4 portioner

  • 400 g vit fisk
  • 400 g laxfilé
  • 250 g skalade räkor
  • 1 purjolök
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfa
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2,5 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 1 dl creme frachie
  • 2 fiskbuljongstärningar
  • 1 paket saffran
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 kryddmått cayennepeppar
  • 1 tsk vitpeppar
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 tsk salt
  • Ev. lite färska örter att dekorera med
Strimla purjolöken och finhacka löken. Fräs i smör så det blir mjukt, pressa i vitlöken.
Blanda ner de torkade kryddorna, salt och tomatpurén och låt det fräsa en liten stund.
Blanda ner vin och buljongtärningarna och låt koka en liten stund. Blanda sedan ner saffran, grädde, vatten och creme fraiche.
Låt det sjuda i 15 minuter. Hit kan soppan förberedas och sedan antingen stängas av eller sjuda på låg värme.
Skär fisken i kuber lägg sedan i soppan och sjud i ca 7 minuter. Lite längre om fisken är halvfryst.
Tillsätt räkorna, hetta upp snabbt (låt inte koka upp för då blir räkorna sega!) och servera eventuellt med en klick aioli.
 
 
Medelhavsbaguetter:
 
2 stora eller 4 små
 
  • 4 ägg
  • 100g fetaost
  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 2 msk fiberhusk
  • 2 msk kokosnötsmjöl
  • 2 msk torkad oregano
  • 2 msk torkad timjan
  • 1,5 tsk bakpulver
Gör så här:
Sätt ugnen på 190 grader. Vispa äggen till en luftig smet. Mosa fetaosten med en gaffel och tillsätt den. Rör ihop resten av ingredienserna och blanda ner dem i smeten ordentligt. Låt smeten stå och svälla i ca 10 minuter. Forma 2-4 baguetter, gärna med blöta händer om smeten är kladdig, och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda baguetterna i ugnen tills de fått fin färg, ca 30 minuter för stora och 20-25 minuter för små. Låt dem sedan svalan på galler under bakduk.
 
Receptet kommer ifrån "Baka matbröd med LCHF" som jag fick i födelsedagspresent i år.
 
 
 
 

LCHF - lavkarbo - recept
Instagram myTaste.se
Instagram