piggapeggy

Ett besök vid en cenote

En cenote är ett djupt hål eller slukhål som skapats då kalkstenserggrund rasat samman. Man kan då se grundvattnet  och vi besökte en av dessa cenoter på väg tillbaka från chichen itza. Eftersom det inte var så bra väder var jag inte en av dem som badade men det var otroligt vackert att se detta stora hål mitt i naturen. 
Det var ca 140 trappsteg ner till botten och det var som att gå ner i en grotta utan tak:)
 
 
 
Cenote - mexiko
Instagram myTaste.se

En av världens sju underverk

igår gav vi oss iväg på en 12 timmars utflykt. Jag medger att det kändes långt då jag satte mig i buss-sätet som var konstruerat för mexikanare under 160 cm långa, men trots detta klarade vi dagen bra. Första stoppet var i Valladolid som är en liten stad som till största delen är befolkad av Maya-folk. Vi tittade på stadens katedral och körde sen vidare till ett ställe där Maya-folket säljer sina hantverk. Där jobbade nästan bara unga människor som läst spanska i skolan då de äldre inte kan prata annat än just maya. jag köpte med mig några silversmycken med bland annat mayakalendern på.
Æ
denne Maya-man pratade på sitt språk och utförde lite ritualer.
 
Sen gick färden vidare till det jag länge velat se, nämligen chichen itza som är ett av världens nya sju underverk. Det är en arkeologisk plats med bland annat en pyramid. Den är helt fylld med sten egentligen är den ett tempel. När man stod nedanför "trapporna" och klappade i händerna lär det som en fågel länget upp i de konstruerade hålen. Byggnaden är byggd så att man med hjälp av solen och skuggorna kunde se när det blev en ny årstid. Varje sida har 91 trappsteg (en årstid) som tillsammans med det översta steget blir till 365 som årets dagar. Det var otroligt spännande att lyssna till guiden som också var arkeolog då han visade och berättade om hela denna staden och folket som levde där.  Det som är så fascinerande är att detta folk visste så mycket redan på den tiden och i mitt bakhuvud fanns hela tiden boken "den tolfte planeten" som förklarar mycket med att människan skapats av utomjordiska besökare från planeten Nibiru. Men det är ju en helt annan historia som jag inte ska spåra ur med nu utan jag behåller den inne i mitt huvud:)
 
 
 
mexiko
Instagram myTaste.se 1

Inget strandväder

Som jag skrev igår vaknade vi i ottan här vår första morgon. Vi vaknade dessutom till väldigt hård vind och mörka moln. Så vi åt vår första frukost och började därefter att se oss om lite i omgivningarna. Frukosten var inte dålig för en äggätare som jag. Det fanns kokta, poscherade, stekta, äggröra, omelett och spansk omelett. Och därtill knaperstekt bacon och det allra mesta man skulle kunna önska sig i frukostväg.
Vi tog oss först till ett stort köpcenter som heter La Isla och som fått sitt namn för att det är byggt lite som Venedig med kanaler och broar. Jättefint men inte så smart av oss att komma dit före nio då de öppnar kl 11 :)
Men vi gjorde faktiskt ett nytt försök på eftermiddagen och då var det helöppet. Men affärerna var nästan bara superlyxiga Gucci, Armani, Boss, Kalvin Klein och liknande med dörrvakter som nästan skrämde bort besökarna och det var ingen trängsel i dessa butiker precis...
Vi bokade också en utflykt direkt till ett av världens sju underverk, Chichen Itza. Men det berättar jag mer om imorgon...
 
Här kommer lite bilder från La Isla. Nordstan är faktiskt "skabbigt" i jämförelse med detta.
T
 
 
 
 
 Instagram myTaste.se
Instagram