piggapeggy

Krämig rättikagratäng

Vädret är ju minst sagt lite lynnigt den hör våren/ försommaren så vi försöker grilla så snart det är sol ute. Men tyvärr kommer solskenet nästan alltid tillsammans med stark vind så idag fick vi leta upp en läig plats för att slippa binda fast grillen när vindpustarna kom.
Till grillen gjorde jag en rättikagratäng som fick stå länge i ugnen och faktiskt en lång stund utanför också för att "gotta till sig" lite innan serveringen.
 
 
Recept:
  • 500 gr rättika, skalad och skivad i tunna skivor
  • Lite salt
  • 2 liter vatten
  • 2 lökar
  • 3-4 pressade vitlöksklyftor
  • 3 dl creme fraiche
  • 3 dl grädde
  • 200 gr Philadelphiaost
  • Svartpeppar
  • Salt
  • Ca 3 dl riven smakrik hårdost 
Gör så här :
Skala och skiva löken.
Vispa ihop creme fraiche, grädde, Philadelphiaost, pressad vitlök, svartpeppar och salt.
Koka upp vattnet med salt och koka den skalade, skivade rättikan i 5 minuter.
Varva rättika och lök i en ugnsform.  Häll gräddblandningen och sist osten över.

Gratinera i ugn i 150 grader i 60-75 minuter.
När den har fått en fin färg och man lätt kan skära igenom rättikan med en vass kniv. Låt den gärna stå en stund innan servering.
LCHF - Lågkolhydratkost - lavkarbo - recept - rättika - rättikagratäng
Instagram myTaste.se
Instagram