Äppelkaka - glutenfri och sockerfri


Vi har ett äppelträd som förser oss med många äpplen varje år. Jag brukar då försöka spara en del i frysen för att lätt kunna ta fram till en äppelkaka eller liknande. Det är bara att skala och klyfta äpplena och lägga dem i påsar och frysa dem. Hur smidigt som helst:)
Idag fick jag en "beställning" på äppelkaka av min man och då var det bra att ha ett par påsar till hands.
Recept äppelkaka:
- 3 dl mandelmjöl
- 1 dl sötströ
- 125 gr smält smör
- 0,5 dl vispgrädde
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljpulver
- 4 ägg
- 4 syrliga äpplen
- 50 g smör
- 1-2 msk kanel
- 1 dl grovt hackade hasselnötter
Sätt ugnen på 200 g. Smörj en springform. (ca 22 cm)
Vispa ägg och sockerersättning luftigt och vitt, smält smöret.
Vispa ner smör och grädden i äggsmeten.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner och blanda ordentligt, häll upp i formen.
Skala och kärna ur äpplena och klyfta. Stek i smör några minuter. Pudra över kanel och låt allt småputtra någon halv minut. Fördela äpplena över smeten och tryck ner dem lite. Strö över nötterna.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Lägg eventuellt över aluminium efter halva tiden.
Servera med vaniljgrädde (vispad grädde smaksatt med vaniljpulver och ev. lite sötning)