piggapeggy

LCHF-gratäng med köttfärs, bacon, champinjoner och zucchini

Idag testade jag en maträtt som jag inte gjort förut och jag tycker alltid att det är lika roligt. Och man vet ju inte hur slutresultatet blir förrän man smakat och fått ett utlåtande från resten av gänget :)

Gratänger är ju väldigt tacksamt, de är ofta lätta att förbereda och så klarar de sig själva i ugnen en stund medan man kan fixa med lite disk och förbereda tillbehör.  Dessutom är det ju perfekt matlåde-mat till jobbet.

 
 
Recept (4-6 personer)
  • 800 gram köttfärs
  • 2 paket bacon
  • 1 gul lök
  • 1 färsk vitlök eller 2 klyftor
  • 1 dl chilisås 
  • 1-2 msk tomatpuré
  • 250 champinjoner
  • 1 zucchini
  • 5-6 dl riven ost
  • 1 tsk chilipulver
  • Salt och peppar

Äggstanning

  • 3 st ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • Salt, peppar och lite cayennepppar

Gör så här:

Bryn köttfärsen. Tillsätt hackad gul lök och vitlök. Fräs ca 5 minuter. Tillsätt chilisås och tomarpuré samt salt och kryddor, låt putta ytterligare ca 5 minuter. Stek baconet i en annan stekpanna och lägg i champinjonerna när baconet är lagom stekt. Skiva zucchinin i tunna skivor, ca 3-5 mm tjocka

Smörj en ugnsfast form med smör och lägg på hälften av köttfärsen och bred ut. Lägg över hälften av zucchinin och toppa med 2-3 dl riven ost. Upprepa; lägg på köttfärs och zucchini. Blanda ihop äggstanningen och häll detta över gratängen. Avsluta med att toppa med riven ost.

Gratinera i ugn, ca 225 grader i ca 25-30 minuter. Servera med sallad.

köttfärsgratäng - lchf-gratäng - recept
Instagram myTaste.se 1
Instagram