piggapeggy

Italendoftande biffar

Nu är det redan helg och vi får liksom två fredagar den här veckan på det viset:) Så ikväll njöt vi lite extra och mumsade i oss biffar som doftade italienskt och såsen var faktiskt förföriskt god. Som tillbehör passar förmodligen blomkålsris väldigt bra men vi hade bara en blandsallad till den här gången.
 
 
Biffarna (4 port)
  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyfta
  • 0,5 dl grödde
  • 1 msk kalvfond
  • 1 ägg
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk basilika
  • 1 tsk timjan
  • salt och peppar
  • 500g blandfärs 
Sås:
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 2 msk kalvfond
  • 1 nypa oregano, timjan och basilika
  • salt och peppar 
Gör så här:
1. Hacka gul lök och vitlöksklyftan fint. Krossa inte vitlöken, utan hacka den. Det ger en rundare vitlökssmak som inte tar överhanden.
2. Lägg lök i en bunke tillsammans med köttfärsen. Krydda med oregano, basilika, timjan, salt och svartpeppar.
3. Kläck i ägget och ha i grädde och kalvfond. Blanda väl utan att överarbeta smeten.
4. Stek biffar i smör efter egen smak av storlek. Fördel om de inte görs allt för stora för att gå ner i såsen bättre.
5. Medans biffarna steks, skiva lök och morot tunt. När biffarna är klara, fräs på lök och morötter i pannan direkt utan att rengöra. Pressa i vitlöksklyftan. Ha i mer margarin om pannan är torr.
6. Häll på vatten och kalvfond, och låt reducera till ungefär hälften.
7. Sila bort lök, morot och stekrester och ha spadet i en kastrull. Häll på grädde och låt koka ihop. Smaka av med en nypa blandad oregano, basilika, timjan, salt och peppar
8. Ha i biffarna i såsen och låt dra en stund i svag värme medans tillbehören blir klara.

Servera gärna de silade grönsakerna till biffarna.
LCHF - Lowcarb - lavkarbo - recept
Instagram myTaste.se 1
Instagram