Citronpaj - sockerfri och glutenfri

Recept till 1 stor paj
Pajdeg:
- 3,5 dl mandelmjöl
- 50 gram smör
- 1 msk fiberhusk
- ca 1 msk sötning – dvs sötningsmängden motsvarar 1 msk riktig socker
- 1 krm salt
- 2 äggulor
- 2 msk grädde
Fyllning:
- 250 g mascarpone
- 3 citroner
- ca 1,5 dl sötning – dvs sötningsmängden motsvarar 1,5 dl riktigt socker
- 3 ägg
- 3 äggulor
Gör först pajdegen. I en matberedare med knivar, blanda mandelmjöl med smör och lägg sedan i övriga ingredienser och kör tills du fått en deg. Stjälp upp i en skål och ställ kallt i minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader. Tryck ut degen i formarna och förgrädda pajen i ca 7-8 minuter. Höj ugnen till 225 grader när pajskalet är klart.
Gör sedan fyllningen. Riv citronerna och pressa sedan citronerna så att du får 1,5 dl citronjuice. Blanda citronskal, juice och sötningen i en skål och rör tills sockret löst sig. Blanda försiktigt ner ett ägg + gula i taget och tillsätt sedan mascarponet. Jag använde stavmixern för att få en slät smet.
Fördela fyllningen i pajformen och grädda mitt i ugnen tills fyllningen stelnat (ca 30 min).
Servera pajen ljummen med lite bär och vispad grädde!
mums