Hel ugnsbakad lax med smörsås
Igår på valdagen hade vi inget valkött på menyn utan istället lax. Och det var en färsk laxsida som jag ugnsbakade och serverade med en god smörsås och kokta grönsaker. Det blev en riktigt "söndagsmiddag" som jag kan tänka mig att bjuda på någon gång när jag har besök i huset.

Ingredienser:
- 1 laxsida
- salt och peppar
Smörsås:
- 1 finhackad schalottenlök
- 0,5 dl vitvinsvinäger
- 0,5 dl vitt vin
- 300 g smör, rumstempererat
- 2 msk rom (gärna laxrom)
- 2 msk gräslök, finskuren
- salt och peppar ur kvarn
- Värm ugnen till ca 190 grader. Smöra en bit aluminiumfolie och lägg på en plåt. Lägg laxen på folien. Strö på lite havssalt och svartpeppar ur kvarn. Stick in en digital stektermometer på den tjockaste delen av fisken.
- Sätt in plåten i ugnen och baka laxen tills temperaturen är 55 grader. Låt den vila under folie för att inte bli kall.
Fräs schalottenlöken med en klick smör i en kastrull. Häll i vinäger och vitt vin och koka ihop vätskan – reducera den – tills cirka 3 msk återstår. Tillsätt det rumstempererade smöret i klickar under ständig vispning tills såsen blir simmig och len. Smaksätt med salt och peppar. Tillsätt den hackade gräslöken och rommen vid servering.