Köttfärs och vitkålsgratäng LCHF
Min frys brukar alltid innehålla lite "nödmat" som jag kan ta med till jobbet då det inte finns något nylagat i kylen. Nu är det dock dåligt med sån mat för jag har ätit upp allt och det är helt slut på nödlådor. Så jag bestämde mig därför för att ha en storkoks-helg och lägga upp ett nytt lager. Idag gjorde jag därför en stor gratäng med köttfärs och vitkål. Helt perfekta matlådor eftersom de innehåller hela måltiden i en enda låda och egentligen inte behöver kompletteras om man inte vill. Imorgon fortsätter storkoket så att jag får lite variation i frysen :)


Gratäng:
- 1 kg strimlad vitkål
- 1 strimlad gul lök
- ca 1 kg köttfärs
- 4-5 tomater i tärninger eller 1 burk krossade tomater
- knappt 1/2 dl vatten
- 1 oxbuljongtärning (eller 1,5 msk oxfond)
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 2 msk dijonsenap
- 1 tsk paprikapulver (gärna stark)
- 1 msk tomatpure
- ca 1 tsk oregano
- Salt och peppar
- Smör att steka i
Äggstanning:
- 4 ägg
- 4 dl vispgrädde
- 2 msk tomatpure
- 3 dl riven ost
- Salt och peppar
Sätt på ugnen på 220 grader. Strimla vitkålen och löken, bryn sedan dessa tillsammans i en stekpanna på medelstark värme i smör. Lägg blandningen åt sidan och bryn köttfärsen i samma panna. Blanda sedan i tomater, pressad vitlök, oxbuljong, vatten, dijonsenap samt kryddorna och låt koka ihop rodentligt. Smaka av och tillsätt salt och peppar efter smak. Varva köttfärs och vitkål i en stor ugnsfast form. Häll över äggstanningen och strö till sist över den rivna osten. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min eller tills den fått en fin gyllenbrun färg.