piggapeggy

Kreolsk köttgryta (lchf) med sting

Även den här dagen bjöd på solsken och värme och en sån dag lagar jag ogärna mat egentligen. Och då är det ju smidigt att välja något som nästan lagar sig själv. Det gör ju köttgrytor och kanske är det därför jag är en riktigt grytälskare som ofta lagar olika sorters grytor. Jag vill passa på att tipsa om billigt kött som blir saftigt och mört om det får stå på spisen länge och det är fläskkarré. En hel bit karré säljs ofta till väldigt lågt pris och verkar av någon anledning ha en låg status bland folk. Jag tycker personligen att det köttet blir mycket saftigare och mörare än tex fläskfilé.
 
Recept på min kreolska gryta:
  • 1 kg fläskkarré
  • 3 st starka korvar (tex chorizo)
  • 2 st gula lökar
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpure´
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 dl rött vin
  • 1/2 tsk chilipulver (eller mer om du vill ha riktigt sting i grytan)
  • 1 paket bacon
  • 2 msk kalvfond
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1/2 tsk timjan
  • 1/2 tsk kummin
  • 5 st lagerblad
  • 1-2 tsk grovmalen svartpeppar
  • smör
  • Creme fraiche eller fet yoghurt till serveringen
  • Cornichoner
Gör så här:
Skär köttet i tärningar och bryn dem i smör i en stekgryta. Skär lök i stora bitar och skär baconet i mindre bitar. Skiva korven. När köttet är brynt lägger du i lök, vitlök, korv och alla ingredienser i grytan. Om köttet inte är täckt kan du hälla på vatten så att det precis täcker. 
Låt grytan sjuda under lock i ca 1 timme eller tills köttet är mört. Ta därefter av locket och låt den stå ytterligare ca en halvtimme så att vätskan nästan kokar bort.
Servera grytan med en klick creme fraiche tillsammans med tex kokt broccoli med smör på eller kanske bara en krispig sallad.
 
 
 
 
 
LCHF - kreolsk gryta - köttgryta - lavkarbo - recept
Instagram myTaste.se
Instagram