Rotmos på LCHF-vis
Jag har hela veckan planerat att göra rotmos i helgen och idag var det dags. Eftersom jag inte lagat rotmos sedan jag började äta enligt LCHF fick jag improvisera lite. Jag vill inte har potatis i moset då det innehåller så mycket stärkelser (kolhydrater) så jag tog blomkål istället. Det blev definitivt inte sämre av det utan ännu smarrigare :)
Rotmos recept:
- 1 kålrot
- 4 morötter
- 1/2 blomkålshuvud
- 1 msk kalvfond eller oxfond
- 1/2 dl vispgrädde
- 25 gram smör
- salt och peppar
Gör så här:
- Skala och skär kålrot och morötter i små kuber. Koka i saltat vatten i ca 15 minuter. Lägg därefter i små blomkålsbuketter och låt dem koka med i ca 10-15 minuter tills allt känns mjukt.
- Häll av vattnet. Ställ grytan på spisen och koka bort överflödigt vatten så att moset inte blir vattnigt.
- Mosa med hjälp av en stavmixer eller potatispress. Mosa inte mer än att det fortfarande finns små bitar kvar för annars blir det som barnmat.
- Tillsätt smör, grädde och fond samt salt och peppra
Servera rotmoset med fläsklägg eller korv med hög kötthalt. Smaklig måltid !
