Kålrotsgratäng
Fram tills idag hade jag inte använt kålrot till så mycket mer än rotmos. Men, den här gången testade jag att använda den i en kålrotsgratäng som lätt ersätter potatisgratäng om man vill prova något nytt och nyttigare. Med en smakrik ost i blir den extra god. Men tänk på att skiva kålroten i riktigt tunna skivor så att den hinner bli mjuk och genomkokt.

Ingredienser:
- 1 kålrot
- 5 dl vispgrädde
- 1 ägg
- 1 gul lök
- 1 klyfta vitlök
- 3 dl riven smakrik ost
- salt och peppar
Skala och skiva kålroten och löken tunt. Varva lök och kålrot i en gratängform. Salta och peppra och strö ut lite ost mellan varven (spara ca 1 dl ost). Pressa vitlöken och blanda ut den tillsammans med ägget i grädden. Häll detta i gratängformen och strö till sist över ost. Grädda i 200 graders ugnsvärme i ca 1 timme eller tills kålroten är mjuk. Lägg aluminiumfolie ovanpå formen i slutet av gräddningen så att den inte blir bränd.
Hejsan...trevlig blogg du har!
Kålrot som är så gott.
Jag gjorde faktiskt potatisgratäng idag med en hel del skivade morötter i. Jag gillar att blanda i rotfrukter.
Ha de