piggapeggy

Lördag kväll med god mat

Jag ville bjuda på något extra gott ikväll och kom fram till att det var länge sedan jag lagade en rättikagratäng.
Till gratängen stekte jag fläskfilé och en stor panna med kantareller och champinjoner.
Rättikagratängen smakar väldigt likt en potatisgratäng när den är färdig. Men då rättikan är rå luktar den som sin släkting rädisan när man skär i den.
 
Recept:

  • 500 gr rättika, skalad och skivad i tunna skivor
  • Lite salt
  • 2 liter vatten
  • 2 lökar
  • 3-4 pressade vitlöksklyftor
  • 3 dl creme fraiche
  • 3 dl grädde
  • 200 gr Philadelphiaost
  • Svartpeppar
  • Salt
  • Ca 3 dl riven smakrik hårdost 

Gör så här 
Skala och skiva löken.
Vispa ihop creme fraiche, grädde, Philadelphiaost, pressad vitlök, svartpeppar och salt.
Koka upp vattnet med salt och koka den skalade, skivade rättikan i 5 minuter.
Varva rättika och lök i en ugnsform.
Häll gräddblandningen över.

Gratinera i ugn i 150 grader i 60-75 minuter.
När den har fått en fin färg och man lätt kan skära igenom rättikan med en vass kniv,
ta ut gratängen ur ugnen och fördela den rivna osten jämnt över den.
Gratinera i några minuter till, så att osten får fin färg.
 
LCHF - lavkarbo - recept
Instagram myTaste.se
Instagram