piggapeggy

Otroligt god oxsvanssoppa

Det var nog 25 år sedan jag köpte oxsvans förra gången. Men så av en händelse hittade jag det i köttdisken och bestämde mig för att koka en soppa och det ångrar jag verkligen inte. Det tar visserligen många timmar för oxsvansarna att bli möra men under tiden kan man ju titta på en film eller roa sig med något helt annat. Själv tittade jag på film och stickade lite och hann även ta en promenad medan grytan skötte sig själv.
Maten behöver nämligen ingen passning utan klarar sig helt själv så snart man fått i alla ingredienser i grytan och ställt in spisen på långsam kokning.
Inte snabbmat alltså men faktiskt latmat:) Missa inte denna fantastiska rätt !
 
 
Ingredienser:
  • 1 kg huggen oxsvans
  • 4 st gula lökar
  • 10 st vitlöksklyftor
  • 1 st morot
  • 1 st palsternacka
  • 1 tsk timjan 
  • 1 tsk persilja
  • 3 msk tomatpuré
  • 1,5 - 2 liter vatten
  • 4 kalvbuljongtärningar
  • 10 svartpepparkorn  
  • 2 lagerblad
  • 1 msk kalvfond
Gör så här:
  1. Salta och peppra oxsvansarna och bryn dem i smör tills de fått färg.
  2. Skär grönsakerna grovt.
  3. Lägg i grönsakerna och bryn en stund till.
  4. När allt har fått färg, fyll upp med vatten tills det täcker (ca 1,5 - 2 liter)
  5. Koka upp och skumma av. Krydda med salt, peppar och örter.
  6. Låt koka mycket sakta under lock i ungefär 4 timmar eller tills köttet släpper lätt från benen.
  7. När köttet är klart lyft upp det ur grytan och rensa köttet från benen och skär i bitar.
  8. Smaka av med lite kalvfond och om det behövs med salt och peppar
  9. Lägg tillbaka köttet och låt gärna soppan stå och "gotta sig" en stund innan servering :)
LCHF - lavkarbo - recept - soppa
Instagram myTaste.se
Instagram