piggapeggy

Fisksoppa och medelhavsbaguetter

Idag är det äntligen fredag och då är det ju trevligt att äta något extra gott på kvällen. Under dagen har det ösregnat ett par gånger men när kvällen närmade sig blev det sommar igen. Så vi satte oss i vårt glashus och 
åt fisksoppa med saffran och örtkryddor och till det var sin medelhavsbaguette med smör på. Det var riktigt gott och mättande.
 
Fisksoppa:

Ca 4 portioner

  • 400 g vit fisk
  • 400 g laxfilé
  • 250 g skalade räkor
  • 1 purjolök
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfa
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2,5 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 1 dl creme frachie
  • 2 fiskbuljongstärningar
  • 1 paket saffran
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 kryddmått cayennepeppar
  • 1 tsk vitpeppar
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 tsk salt
  • Ev. lite färska örter att dekorera med
Strimla purjolöken och finhacka löken. Fräs i smör så det blir mjukt, pressa i vitlöken.
Blanda ner de torkade kryddorna, salt och tomatpurén och låt det fräsa en liten stund.
Blanda ner vin och buljongtärningarna och låt koka en liten stund. Blanda sedan ner saffran, grädde, vatten och creme fraiche.
Låt det sjuda i 15 minuter. Hit kan soppan förberedas och sedan antingen stängas av eller sjuda på låg värme.
Skär fisken i kuber lägg sedan i soppan och sjud i ca 7 minuter. Lite längre om fisken är halvfryst.
Tillsätt räkorna, hetta upp snabbt (låt inte koka upp för då blir räkorna sega!) och servera eventuellt med en klick aioli.
 
 
Medelhavsbaguetter:
 
2 stora eller 4 små
 
  • 4 ägg
  • 100g fetaost
  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 2 msk fiberhusk
  • 2 msk kokosnötsmjöl
  • 2 msk torkad oregano
  • 2 msk torkad timjan
  • 1,5 tsk bakpulver
Gör så här:
Sätt ugnen på 190 grader. Vispa äggen till en luftig smet. Mosa fetaosten med en gaffel och tillsätt den. Rör ihop resten av ingredienserna och blanda ner dem i smeten ordentligt. Låt smeten stå och svälla i ca 10 minuter. Forma 2-4 baguetter, gärna med blöta händer om smeten är kladdig, och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda baguetterna i ugnen tills de fått fin färg, ca 30 minuter för stora och 20-25 minuter för små. Låt dem sedan svalan på galler under bakduk.
 
Receptet kommer ifrån "Baka matbröd med LCHF" som jag fick i födelsedagspresent i år.
 
 
 
 

LCHF - lavkarbo - recept
Instagram myTaste.se
Instagram